Kopi Civet atau lebih dikenali sebagai Kopi Luwak adalah sejenis kopi istimewa yang diambil dari najis luwak atau Palm Civet (Paradoxurus hemaphroditus).
Proses untuk membuat kopi ini bermula apabila seekor civet memakan buah kopi yang ranum sekaligus menelan bijinya. Biji kopi iyu kemudiannya memalui saluran penghadaman sebelum disingkirkan dalam bentuk gumpalan biji. Gumpalan ini kemudiannya dikutip oleh peladang, dibersihkan, dijemur dan digoreng sebelum dihidang kepada sesiapa yang sudi membayar.
Kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa didalam perut civet, biji kopi akan melalui proses pemeraman didalam asid perut dan enzim yang mana ia memberikan aroma dan rasa yang menarik serta kurang pahit.
Walau bagaimanapun, saintis Amerika telah berjaya meniru proses ini tanpa melibatkan haiwan.
Lihat juga kopi Luwak yang tidak melibatkan binatang yang dijual dibawah jenama "Magic Cat"
No comments:
Post a Comment